Vlonders kun je maken van twee soorten vlonderplanken: hardhouten vlonders of vlonders van composiet. In deze blog gaan we in op de verschillen en waarop je moet letten wanneer je vlonders gaat bouwen.
Hardhouten vlonders
Hardhouten vlonders zijn een verademing voor je voeten. Dit komt doordat hardhouten vlonders, in tegenstelling tot natuursteen, veel minder lang warmte vasthouden. Hardhouten vlonderplanken zijn een oersterk natuurproduct. Heel anders dan composieten planken, waar ik later op terugkom. Enkele houtsoorten die gebruikt worden voor hardhouten vlonders zijn eikenhout, Padouk, een zeer stabiele houtsoort die nauwelijks vervormt, en Bangkirai. Bangkirai is een hardhouten houtsoort die andere houtsoorten achter zich laat. Kenmerkend voor deze houtsoort is dat hij veel sterker, duurzamer en stabieler is. Vlonders van Bangkirai gaan ook gegarandeerd 25 jaar mee. Een andere duurzame houtsoort die veelal voor vlonders wordt gebruikt is Douglas hout. Douglas hout is een van de hardste naaldhoutsoorten die er bestaan, met een duurzaamheid van 15 jaar.
Composieten vlonders
Composieten vlonderplanken van Supradeck zijn na jaren van onderzoek en testen ontstaan. Dit product is speciaal ontworpen voor het maken van vlonders en terrassen. Het is bestand tegen verkleuren en zeer duurzaam. Daarnaast zijn composieten vlonders ook nog eens onderhoudsvrij en zeer milieuvriendelijk doordat de planken van 100% gerecycled materiaal gemaakt zijn. Een ander bijkomend voordeel is dat composiet, wanneer het nat wordt, stroef blijft. Met een speciale coating wordt de buitenlaag van de vlonder ook nog eens waterdicht. Zo zal je op een composieten vlonder dus bijna nooit uitglijden als het geregend heeft. Daarnaast zorgt die coating er ook voor dat de planken kleurvast blijven, maar ook kras- en vlekvrij.
Vlonders aanleggen
Naast kiezen welke houtsoort je voor de vlonder wilt gebruiken, zijn er nog een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is de breedte van de vlonderplank bepalend voor het effect dat het in je tuin teweeg brengt. Smalle vlonderplanken laten een kleine tuin er optisch groter uitzien. Brede vlonderplanken hebben weer een totaal ander effect. Ook is het zaak om na te denken over de planken: ga je voor geschaafde planken of kies je toch voor ongeschaafd.
Het aanleggen van vlonders is niet niks en er komt nog best een hoop bij kijken. Het is dan ook niet vreemd als je na het lezen van deze blog toch nog met vragen zit. Gelukkig staan de medewerkers van HoutDirect voor je klaar. Zij kunnen je helpen met al je vragen omtrent vlonders, zodat jij straks een prachtige vlonder, of misschien wel vlonders, in je tuin hebt liggen.
Bron: www.houtdirect.nl