Wanneer u op zoek bent naar planten om mooie haagjes mee te vormen is de Japanse hulst hiervoor de oplossing. Wel is het natuurlijk goed dat u weet wat de juiste plantafstand bij de Japanse hulst is. Om hier antwoord op te geven zijn er een aantal zaken die daarbij meespelen. Allereerst een korte uitleg wat de Japanse hulst precies is. De Latijnse benaming is Ilex crenata. Met z’n frisgroene blaadjes is de Japanse hulst een soort die winterhard is en weinig bladverlies kent. De Japanse hulst wordt veelal gezien als de perfecte buxusvervanger. De buxus heeft te kampen met moeilijk bestrijdbare schimmelziektes: iets waar de Japanse hulst nauwelijks last van heeft. Door een goede plantafstand aan te houden hebt u de perfecte plant gevonden om de buxushaag mee te vervangen.

Handige tabellen voor de juiste plantafstand Japanse hulst

Om te weten te komen wat de juiste plantafstand is bij de Japanse hulst bestaan er diverse tabellen. Hierin is overzichtelijk opgenomen hoeveel planten er per strekkende meter nodig zijn om een volle, dichte haag te realiseren. De plantafstand ligt aan de hoogte van de Japanse hulst wanneer deze wordt aangekocht. Om een voorbeeld te noemen: wanneer de Ilex 10 tot 20 centimeter hoog is moet u rekenen op 8 planten per meter. De plantafstand met een hoogte van 20 tot 30 centimeter bedraagt 7 planten per meter. Een Japanse hulst groeit gemiddeld zo’n 20 tot 35 centimeter per jaar en kan een totale hoogte van 2 meter bereiken. 

Bepalen van hoeveelheid planten per strekkende meter

Om tijdens het aanplanten de juiste hoeveelheid planten per meter te bepalen kunt u het beste eerst een geul uitgraven. Span een lijn om te checken of deze mooi recht gegraven is. Deze lijn is ook handig om als leidraad te gebruiken tijdens het aanplanten. Hierdoor weet u zeker dat de planten onderling loodrecht naast elkaar komen te staan.  Meet met een meetlint de onderling plantafstand uit. Zorg er wel voor dat de wortels goed nat zijn voordat de Japanse hulst wordt ingegraven. Na het aanplanten de haag goed vochtig houden en regelmatig snoeien zorgt voor een vol en compact geheel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *