Wanneer je een stuk bouwgrond gekocht hebt en je van plan bent een nieuw huis te bouwen, komt daar natuurlijk veel bij kijken. Uiteraard kun je een bouwbedrijf of aannemer in de arm nemen, die je huis gaat bouwen, maar een echte doe-het-zelver wil dat natuurlijk graag zelf doen. Het is immers helemaal geweldig wanneer je kunt zeggen dat je jouw droomhuis helemaal zelf gebouwd hebt. Daarnaast bespaar je een hoop kosten wanneer je zelf aan de slag gaat. Het nadeel is dat zelf bouwen vaak wat langer duurt, dan wanneer een bouwbedrijf dit doet. Je hebt namelijk ook je eigen werkzaamheden er nog naast. Een ander nadeel is dat je alles zelf uit moet zoeken rondom de regel en wetgeving. Want had jij al stilgestaan bij de WIBON? In dit artikel lees je er alles over.

Wat is de WIBON?

WIBON staat voor Wet Informatie-uitwisseling Bovengrondse en Ondergrondse Netten en Netwerken. Deze wet is in 2018 in het leven geroepen om gevaarlijke situaties en economische schade rondom mechanische grondroering te verminderen. De kans bestaat namelijk dat je bij de bouw van een woning, waarbij je gaat graven met een graafmachine, ondergrondse kabels en leidingen raakt. Met de WIBON willen ze deze kans zo klein mogelijk maken. Zo dien je bijvoorbeeld een KLIC-melding te doen wanneer je gaat graven met een graafmachine. Bij deze melding ontvang je alle informatie over de ondergrondse leidingen en kabels in het gebied waar je gaat graven. Zijn er kabels en leidingen aanwezig, dan dien je deze op te sporen, liefst zo nauwkeurig mogelijk.

Kabels en leidingen lokaliseren

Kabels lokaliseren is niet altijd een eenvoudige klus. Voor deze klus kun je dan ook beter een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Met geavanceerde apparatuur kunnen zij de kabels en leidingen zo nauwkeurig mogelijk opsporen. De bestaande kaarten van de KLIC worden gecontroleerd en onbekende ondergrondse situaties worden in kaart gebracht. Zijn er afwijkingen gedetecteerd? Dan dien je deze te melden aan het Kadaster. Zo wordt graafschade voorkomen.

Regels rondom de WIBON

Wanneer je gaat graven met een graafmachine ben je dus verplicht een KLIC-melding te doen. De kabeleigenaar is verantwoordelijk voor haar kabels en dient dit op 1 meter nauwkeurig aan te geven op de informatie die jij ontvangt na het doen van de KLIC-melding. Afwijkingen rondom die informatie dien je te melden bij het Kadaster. De netbeheerder dient deze dan direct te corrigeren. Zorg ervoor dat je altijd de KLIC informatie op het bouwterrein paraat hebt. Je dient deze bij controle te kunnen laten zien. Wil je kabels en leidingen nauwkeurig in beeld hebben? Vraag dan een professioneel bedrijf de kabels en leidingen in kaart te brengen, zo kun je met een gerust hart aan de bouw beginnen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *