Als het gaat om het kweken van je eigen planten, staat het buiten kijf dat je het beste kunt beginnen met zaden. Niet alleen zijn ze goedkoper dan het kopen van startplanten, maar je hebt ook de vrijheid om te kiezen uit een grotere verscheidenheid aan planten.
Maar als je nog nooit zaden hebt gekocht, kan het lastig zijn om te weten welke je moet kopen. Er zijn zoveel verschillende soorten zaden beschikbaar, en elke soort heeft zijn eigen specifieke behoeften. Dus hoe zorg je ervoor dat je de juiste zaden voor je tuin krijgt?
1. Wat zijn zaden en waarom heb je ze nodig
Zaden zijn de kleine en harde objecten die planten produceren om zich voort te planten. Ze zitten in een beschermende jas en binnenin elk zaadje zit een nieuw plantenembryo en de voedselreserves die het nodig heeft om te ontkiemen en te groeien.
2. De verschillende soorten zaden die verkrijgbaar zijn
Er zijn letterlijk duizenden verschillende soorten zaad verkrijgbaar, maar ze kunnen grofweg worden ingedeeld in twee categorieën: eenjarigen en vaste planten.
Eenjarigen zijn planten die slechts één jaar leven en elk jaar opnieuw moeten worden geplant. Hiertoe behoren veel populaire tuinplanten, zoals petunia’s en goudsbloemen.
Vaste planten zijn planten die langer dan een jaar leven en maar één keer geplant hoeven te worden. Hieronder vallen struiken en bomen, maar ook bloemen zoals madeliefjes en rozen.
3. Waarop letten bij het kopen van zaden
Als je zaden koopt, moet je op een paar dingen letten:
– Het ras van de plant: Zorg ervoor dat je een zaadje krijgt dat het soort plant zal groeien dat je wilt. Niet alle zaden zijn gelijk – sommige zijn gekweekt voor siertuinen, andere voor moestuinen.
– Het klimaat: Zorg ervoor dat je een zaadje krijgt dat geschikt is voor jouw klimaat. Sommige planten groeien niet goed in hete, vochtige klimaten, terwijl andere niet goed gedijen in koud weer.
– De bodem: Verschillende planten hebben verschillende soorten grond nodig om goed te ontkiemen en te groeien. Vetplanten hebben bijvoorbeeld zanderige grond nodig met een goede drainage, terwijl tomaten de voorkeur geven aan rijke, vochtige grond.
4. Hoe je je zaden bewaart en verzorgt
1. Wanneer je zaden koopt bewaar je zaden dan bij thuiskomst onmiddellijk op een koele, donkere plaats. De voorraadkast of een keukenkastje is ideaal.
2. Bewaar ze in een luchtdichte verpakking, bij voorkeur een die vochtvrij is. Een zip-lock zakje of een glazen pot met een rubberen sluiting werken goed.
3. Label het potje met de naam van de plant en de datum waarop je de zaden hebt gekocht. Zo kun je bijhouden hoe oud ze zijn en wanneer je ze moet zaaien.
4. Om je zaden gezond en levensvatbaar te houden, is het belangrijk om ze af en toe wat verzorging te geven. Hier zijn een paar tips:
– Laat ze niet nat worden: Een van de belangrijkste manieren waarop zaden sterven is door te veel water. Houd ze uit de buurt van vochtbronnen, zoals regen en irrigatiesystemen.
– Laat ze niet te heet worden: Zaden kunnen ook doodgaan door blootstelling aan hitte, dus zorg ervoor dat ze niet op een plek staan die te heet wordt, zoals bij een radiator of in direct zonlicht.
– Geef ze lucht: Zorg ervoor dat je zaden toegang hebben tot frisse lucht – bewaar ze niet te lang in een afgesloten bakje.
Nu je de verschillende soorten zaden kent en weet waar je op moet letten bij het kopen ervan, is het tijd om te leren hoe je ze moet planten. In onze volgende blogpost zullen we je stap voor stap door het proces leiden, zodat je je eigen groenten, fruit en bloemen in de achtertuin kunt gaan kweken.
Bron: www.zadenkopenonline.nl.